Geschiedenis

De eerste 65 jaar van de Hnita Jazz Club

Geschiedenis

De wortels van de Heistse Jazz Club gaan terug tot in 1955, toen Juul Anthonissen (www.juulanthonissen.be) en de Heistse Jazz-Club in Zaal Bergola op de Heistse berg een optreden organiseerden met de Belgische gitarist Raymond De Coninck, alias Ray King, en zijn kwintet. In datzelfde jaar speelde de legendarische Amerikaanse blueszanger Big Bill Broonzy in de club.

Big Bill Broonzy

Meer dan zestig jaar later is de Hnita Jazz Club een van de oudste actieve jazzclubs in Europa. Hnita organiseerde tot nu toe meer dan 1000 concerten met Belgische, Europese en Amerikaanse artiesten en bands.

Een greep uit de vele artiesten en bands die in de Hnita Jazz Club speelden: Chet Baker, Louie Bellson, Art Blakey, Lester Bowie, het Brussels Jazz Orchestra, Betty Carter, Philip Catherine, Avishai Cohen, Bill Evans, Gil Evans, Dexter Gordon, Freddie Hubbard, Abdullah Ibrahim, Vijay Iyer, Keith Jarrett, J.J. Johnson, Thad Jones/Mel Lewis, Machito and his Salsa Big Band, Charles Mingus, Hank Mobley, Gregory Porter, Sun Ra, Horace Silver, Clark Terry, Toots Thielemans, McCoy Tyner en vele anderen.

In de Hnita Jazz Club werden live lp’s en cd’s opgenomen door Frank Foster and his Non-Electric Company (1979), het Jackie McLean Quartet (1991), The Maynard Ferguson Big Bop Nouveau Band (1992), de Del Ferro / Vaganée Group (1995), het duo David Haney en Julian Priester (2004), het Samuel Blaser Quartet (2011) en Wim Leysen’s A.C.T. Collective (2013).

In 1959 werd de Heistse Jazz Club omgedoopt tot Hnita Jazz Club. Hnita is de achtste-eeuwse benaming voor de rivier de Nete die door Heist-op-den-Berg stroomt.

Na Zaal Bergola vond de club onderdak in:

– de Hnita-Zolder (1967-1976), op de eerste verdieping van een privé woning (bekijk dit filmpje),

– het Torengebouw (1968-1983), boven het toenmalige Heistse politiebureau,

– en sinds 1983 de Hnita-Hoeve, een omgebouwde langgevelhoeve uit het begin van de twintigste eeuw.

Ook op andere locaties werden er sporadisch concerten georganiseerd.

Meer dan twee derde van de Hnitaconcerten vond in de Hnita-Hoeve plaats.

Juul Anthonissen in de Hnita-Hoeve in 2005 met drummer Ben Riley (l.) en pianist Kenny Barron (r.). Foto: Jos L. Knaepen

Bezieler Juul Anthonissen leidde de jazzclub tot aan zijn dood in 2008, en legde onderwijl één van ’s werelds grootste privé jazzarchieven aan met meer dan 20.000 platen, 1000 live-opnames, 900 boeken en massa’s andere jazzpublicaties.

Na Juuls dood in 2008 nam zoon Peter de leiding van de club over.

Sinds januari 2018 wordt Hnita vzw nieuw leven ingeblazen met de hulp van vele vrijwilligers.

Juul’s Ears

Recent werd een Belgische documentaire gedraaid, ‘Juul’s Ears’. ‘Juul’s Ears’ vertelt de geschiedenis van de Hnita Jazz Club en het levensverhaal van de in 2008 overleden Juul Anthonissen: vermaard jazzkenner, -verzamelaar en -journalist, oprichter van de Hnita Jazz Club, onvermoeibaar promotor van de jazz én in zijn jonge jaren een beloftevol amateurwielrenner. Begin jaren 1950 ruilt Juul z’n koersfiets echter in voor een platenspeler en een eerste lading vinyl. De rest is jazzgeschiedenis. Boordevol archiefbeelden, oude opnames en exclusieve interviews toont de film hoe de ongebreidelde muziekpassie van één man Heist-op-den-Berg op de wereldkaart van de jazz plaatste.

‘Juul’s Ears’ is een documentaire van Philippe Cortens, Carlo Dieltjens en Bob Maes in samenwerking met kunstencentrum nona. Met exclusieve interviews met onder anderen Sonny Rollins, Archie Shepp, Toots Thielemans, Gregory Porter, Marc Ribot, Daan Stuyven, Joe Lovano en Robin Verheyen.

De trailer kan je hier bekijken.